Nem vagy bejelentkezve ● BejelentkezésRegisztráció

Switch to English

Mostanában archiváltuk:

WebTicker a MazeDigitaltól

Lecsű

Közlemény, 2021-09-09: A mai napon az egyik beküldés DMCA (szerzői jogi) eltávolítási kérelmet kapott az Internet Archívumon. Ez azt jelenti, hogy a nagy tartalomszolgáltató konglomerátumok még azt sem tűrik, hogy az egyébként szabadon és ingyenesen hozzáférhető videóikat egy közgyűjtemény nem kereshető módon archiválja.

Az eset következménye, hogy mostantól elutasítjuk minden olyan videó beküldését, amelyet közepes vagy nagy médiacég készített, melyek mögött ezek a konglomerátumok állhatnak. A továbbiakban kérjük, hogy csak olyan videókat küldj be, amelyeket magánszemélyek vagy nonprofit szervezetek készítettek, esetleg nagyon régi anyagokat. A hírek és más múló jelentőségű videók kivételt képezhetnek.

Mivel nincs kapacitásunk arra, hogy a tartalmakat saját magunk tároljuk, az Internet Archívumra kell hagyatkoznunk, betartva azokat a szabályokat, amelyeket őrájuk is kényszerítenek. Köszönjük megértésedet.

A YouTube (magyarul: Tecsű) vitán felül a világ legnagyobb videómegosztó oldala.

Azonban az oda feltöltött videók nem maradnak meg örökké; számos okból eltűnhetnek onnan.

A Lecsű szolgáltatással archiválásra ajánlhatsz YouTube videókat. A videó URL-jét be kell illeszteni az alábbi mezőbe. A videót lementjük, majd feltöltjük az Internet Archívumba, ahol – remélhetőleg – örökké elérhető marad.

A beküldéseket kézzel ellenőrizzük, mert bár szinte minden érdemes lehet a mentésre, azért vannak kivételek, lásd alább. Az átfutási idő pár nap, ezért kérjük türelmedet.

Figyelem: egy felhasználó percenként legfeljebb egy videót, 24 órán belül legfeljebb 50 videót küldhet be!

Ha ellenőrizni szeretnéd, hol tart egy beküldött videó archiválása, ahhoz illeszd be újra az URL-jét, mint amikor először beküldted. (Az ilyen kérések nem számítanak bele a fenti korlátozásba.)

A szolgáltatás technikai hátterét a youtube-dl és a tubeup szoftverek biztosítják.

Ide írd / illeszd be az URL-t:

A kérés feldolgozása megkezdődött. Ez akár fél percig is eltarthat. Ne frissítsd az oldalt, mert összezavarhatod a programot!

Statisztika

Fontos tudni (frissítve: 2021-09-09):

A mentett videók végül az Internet Archívumba lesznek feltöltve az ArchiveTeam Magyarország nevében. Csak olyasmi tölthető fel oda, amit ők elfogadnak, ezért – hogy ne kerüljünk feketelistára – megválogatjuk, mit archiválunk.

Az ArchiveTeam Magyarország saját hatáskörben dönt arról, mit hagy jóvá és mit nem. Irányadó szempontjaink szerint az alábbi jellegű videókat nem archiváljuk:

Fontos, hogy minden videót egyenként bírálunk el. Fenntartjuk a jogot a fenti irányelvektől való eltérésre.

És akkor mégis mi az, amit nagyon szívesen archiválunk?

A teljesség igénye nélkül az alábbi jellegű videók mentését különösen fontosnak tartjuk:

Kérdések, észrevételek, hibabejelentés: kapcsolat [kukac] archiveteam [pont] hu

Facebook oldalunk is van extra tartalommal