Rólunk

Az ArchiveTeam Magyarország az ArchiveTeam szellemiségét követő, azzal azonos célokat valló, az általuk kifejlesztett és használt eszközökön osztozó szervezet. Gyűjtőkörébe leginkább a magyar nyelvű weboldalak, azon belül is elsősorban a felhasználói tartalmakat gyűjtő-megosztó szolgáltatások tartoznak, úgymint közösségi oldalak, blogok, kép- és videomegosztó oldalak, ingyenes webtárhely-szolgáltatók stb.

A webes tartalmakon kívül olykor más, a jövő generáció érdeklődésére számot tartható, másképp nem megőrzött dokumentumokat is gyűjtünk, pl. szoftverek, újságok, könyvek.

Az ArchiveTeam Magyarország egyedülálló szolgáltatása, hogy egyes archivált weboldalak, amelyek biztonsági okok miatt nem kerülhettek be az Internet Archívum Wayback Machine-jébe, kereshetők az úgynevezett RSZI programunkkal.

Az ArchiveTeam Magyarország jelenleg lényegében egy egyszemélyes projekt. A magyar web figyelését, az archiválás megszervezését, elvégzését, az archívumok tárolását, feltöltését, rendszerezését, illetve a tevékenységek dokumentálását Vichra Timót (bzc6p) végzi. Amennyiben a mentendő tartalom mennyiségét tekintve meghaladja képességét, akkor az ArchiveTeam segítségét kéri.

Az ArchiveTeamhez tartozik mindenki, aki bármilyen módon segíti a web archiválását, megérti annak fontosságát. Tehát Te is közénk tartozol, ha nyugtalanít a webes tartalmak tűnékenysége.

Weblapunk 2021. január 1-jén indult. Létrejötte többek között azt a célt is szolgálja, hogy hamarosan elmondhassuk: a magyarországi ArchiveTeamnek is sok tagja van.

Hogyan segíthetsz?

Néhány lehetőség, amivel segítheted az ArchiveTeam Magyarország munkáját, és ezzel magad is részévé válhatsz a csapatnak:

További információ

A magyar weblapok legfontosabb történéseit, illetve a velük kapcsolatos archiválási tevékenységeket az Idővonalon olvashatod.

Vichra Timót tevékenységéről az ArchiveTeam wiki felhasználói oldalán olvashatsz (angolul).

A Vichra Timót által figyelt, követett weboldalak listája szintén az ArchiveTeam wikin, a magyar weboldalak listájában olvasható. (Jelezd, ha valami fontos kimaradt!)

Kérdés, észrevétel esetén ide írj e-mailt: kapcsolat [kukac] archiveteam [pont] hu